Iraanis kukkus alla Ukraina reisilennuk, surma said kõik 176 inimest 

Seitsmesed

Kolmapäeval kukkus pärast õhkutõusu Iraani pealinnast Teheranist alla Ukraina reisilennuk, kõik 176 pardalolnut said surma, teatasid Iraani võimud, vahendab BNS.

Iraani võimude teatel oli lennukis 167 reisijat ja üheksa meeskonnaliiget. 

Kiievisse teel olnud Ukraina lennufirma Ukraine International Airlines lennuk Boeing 737-800 kukkus alla Teheranist edelas Parandi ja Shahriari vahel põllumaal, lausus Iraani tsiviillennundusameti pressiesindaja Reza Jafarzadeh. 

Lennuk startis Teherani Imaam Khomeini nimelisest lennujaamast. 

Iraani võimude sõnul põhjustas lennuõnnetuse ühes lennuki mootoris lahvatanud põleng. Lennuki piloot kaotas lennuki üle kontrolli ja see kukkus maapinnale, lausus Iraani maantee- ja transpordiministeeriumi pressiesindaja Qassem Biniaz.

"Lennuk süttis pärast allakukkumist põlema," edastas Press TV. Riikliku telekanali eetrisse lastud videost aga paistis, et lennuk süttis põlema juba õhus. 

Lennukis oli mitme riigi kodanikke ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi avaldas ohvrite peredele kaastunnet. 

Boeing 737-800 on levinud ühe vahekäiguga kahemootoriline reisilennuk, mida kasutatakse lühi- ja keskpikkadeks lendudeks. Iga päev kasutatakse üle maailma tuhandeid seda tüüpi lennukeid. 

Lennuõnnetus juhtus paar tundi pärast seda, kui Iraan tulistas kättemaksuks revolutsioonikaardi kindrali Qasem Soleimani tapmise eest oma territooriumilt kahe Iraagis USA vägesid võõrustava sõjaväebaasi pihta rakette. 

Ühendriikide lennukitootja Boeing teatas Twitteris, et on Iraanist tulevatest meediateadetest teadlik ja kogub lisainfot. 

USA föderaalne lennundusamet (FAA) teatas pärast Iraani raketirünnakuid, et keelab Ühendriikides registreeritud lennukitel Iraagi, Iraani ja Pärsia lahe kohal lendamise. 

Piirangud on ettevaatusabinõu seoses "kõrgendatud sõjalise tegevuse ja suurenenud poliitiliste pingetega Lähis-Idas, mis kätkevad endas tahtmatut ohtu USA tsiviillennundustegevusele", teatas FAA. 

Kommentaarid puuduvad