Obama avaldas USA protestijatele toetust

uudised.ee

Endine USA president Barack Obama avaldas kolmapäeval toetust politseivägivalla ja rassismi vastu protestivatele ameeriklastele ning avaldas lootust, et George Floydi surmast alguse saanud liikumine toob kaasa üleriigilised reformid.

Floydi tapmine Minneapolises politseioperatsiooni käigus on vallandanud Ühendriikides ulatuslikud rahutused, mida president Donald Trump on ähvardanud sõjaväega maha suruda.

Trumpi eelkäija ärgitas osariikide ja kohalikke võime oma jõukasutuspoliitikat üle vaatama.

Ta pöördus sündmusi kommenteerides videos noorte mustanahaliste meeste ja naiste poole, kes tema sõnul on kogenud liiga sageli liiga palju vägivalda.

"Liiga sageli on osa sellest vägivallast tulnud inimestelt, kes peaksid teid teenima ja kaitsma," ütles Obama.

"Ma tahan, et te teaksite: te olete tähtsad. Ma tahan, et te teaksite: teie elud loevad, teie unistused loevad."

Obama sõnul on ameeriklased olnud viimastel nädalatel tunnistajaks "muutustele ja sündmustele, mis on suuremad kui miski muu, mida mina oma elu jooksul olen näinud".

Demokraatide seas endiselt populaarne 58-aastane ekspresident meenutas 1960. aastate kodanikuõiguste liikumist, kuid ütles, et võrreldes poole sajandi tagusega protestib praegu palju suurem läbilõige Ameerika ühiskonnast.

Muutumas on mõtteviis, sõnas ta. On hakatud aru saama, et on võimalik ka paremini.

Ekspresidendi sõnul läheb toimuv korda eriti noortele, kelle ind võiks kannustada ühiskonda laiemale muutusele. 

Obama pöördus ka kohalike liidrite poole: "Ma kutsun iga linnapead selles riigis vaatama koos kogukonnaliikmetega üle oma jõukasutuspoliitika ja kohustuma reformiplaanidest teada andma."

Kommentaarid puuduvad