USA teadlased: Arktika suvise merejää tase on aegade madalaima lähedal

uudised.ee

Arktika suvine merejää sulas 2020. aastal tasemele, mis on viimase 42 aasta jooksul registreeritud tasemetest madalaimast kohe järgmine, ütlesid USA teadlased esmaspäeval, vahendab BNS.

Teadlaste avaldus on järjekordne tõestus üleilmse kliimasoojenemise mõjust loodusele.

Arktika merejää sulab suvel ning moodustub talvel, ent täpne satelliidipilt, mille abil on jäätaset ja selle tsükleid järjepidevalt mõõdetud, näitab jää ulatuse märkimisväärset kahanemist.

Aasta väikseima ala saavutas jää 15. septembril, kui see laius vaid 3,74 miljonil ruutkilomeetril, selgub Boulderi Colorado Ülikooli riikliku lume- ja jääandmestiku keskuse (NSIDC) teadlaste vaatlustest.

"Põhjas on olnud hullumeelne aasta, merejää on ligemale madalaimale tasemele... kuumalained Siberis ja massiivsed metsatulekahjud," ütles NSIDC direktor Mark Serreze.

Tema sõnul on 2020. aasta otsekui hüüumärk Arktika merejää ulatuse langustrendile.

"Läheneme hooajaliselt jäävabale Põhja-Jäämerele ning see aasta on järjekordne nael kirstus," ütles Serreze.

Erinevalt maismaal paiknevatest sulavatest liustikest ei tõsta sulav merejää maailmamere taset, kuna jää on juba vee sees. Samas, mida vähem on jääd, seda vähem peegeldub päiksekiirgus tagasi kosmosesse ning seetõttu jõuab kiirgust üha rohkem ookeanidesse, mis omakorda muudab veetemperatuuri soojemaks.

"Kiire merejää kadumine on kainestav indikaator sellest, kuivõrd lähedal meie planeet on vee äravoolule," lausus Greenpeace'i põhjapoolsete ookeanide aktivist Laura Meller avalduses, mille keskkonnaaktivistid läkitasid teele laevalt, mis paikneb otseselt merejää piiril.

Tema sõnul koguvad ookeanid jää sulamise tõttu üha rohkem soojust ning seeläbi satub üha rohkem inimesi kliimamuutuse mõju meelevalda.

"Me peame vajutama taaskäivitamise nuppu nüüd ja kohe küsimuses, kuidas me üksteisest ja oma planeedist hoolime ja kaitsma vähemalt 30 protsenti meie ookeanidest aastaks 2030, et meie planeet suudaks hakkama saada kliimakatastroofiga."

Kommentaarid puuduvad