Nobeli meditsiinipreemia läks hepatiit-C avastanud kolmikule

uudised.ee

Tänavuse Nobeli meditsiinipreemia pälvisid ameeriklased Harvey Alter  ja Charles Rice ning britt Michael Houghton hepatiit C viiruse avastamise eest, teatas esmaspäeval Nobeli žürii.

Preemia omistati teadlastele "otsustava panuse eest võitlusse vere kaudu leviva hepatiidi vastu, mis põhjustab tsirroosi ja maksavähki", märkis žürii avalduses. 

Nobeli komitee märkis laureaate teatavaks tehes, et kolmiku töö aitas selgitada peamist vere kaudu leviva hepatiidi allikat, mida A- ja B-hepatiidi viirustega ei olnud võimalik seletada. Tänu nende tööle said võimalikuks uued vereproovid ja ravimid, mis on aidanud päästa miljoneid elusid, lisas komitee. 

"Tänu nende avastusele on nüüd olemas ülitundlikud vereproovid viirusele, mis on praktiliselt kõrvaldanud paljudes maailma piirkondades vereülekandejärgse hepatiidi ning parandanud oluliselt terviseolukorda maailmas," märkis komitee avalduses.

"Nende avastus aitas kaasa ka C-hepatiidile suunatud viirusevastaseste ravimite kiirele arengule. Esmakordselt ajaloos on nüüd võimalik seda haigust ravida, mis suurendab lootust C-hepatiidi viiruse kadumisele maailma elanikkonna seas."

Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul haigestub maailmas igal aastal hepatiiti enam kui 70 miljonit ja sureb selle tagajärjel umbes 400 000 inimest. Haigus on krooniline ning üks maksapõletiku ja -vähi peapõhjusi. 

Nobeli preemiaga kaasneb kuldmedal ja 10 miljoni Rootsi krooni suurune auhinnaraha. 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=BTu6uOWLKR4&feature=emb_title[/embed]

Kommentaarid puuduvad