Nobeli rahupreemia saab sel aastal Maailma Toiduprogramm

uudised.ee

Nobeli rahupreemia saab sel aastal Maailma Toiduprogramm (WFP) püüete eest võidelda näljaga ja parandada tingimusi rahuks konfliktipiirkondades, teatas reedel Norra Nobeli komitee, vahendab BNS.

"Norra Nobeli komitee tahab tänause auhinnaga pöörata maailma silmad miljonitele inimestele, kes kannatavad nälga või keda ähvardab nälg," ütles komitee esimees Berit Reiss-Andersen Oslos otsusest teada andes.

WFP-d tunnustatakse jõupingutuste eest võitluses näljaga, panuse eest konfliktipiirkondades paremate rahutingimuste loomiseks ja kui juhtivat jõudu püüetes takistada kasutamast nälga sõja- ja konfliktirelvana, ütles komitee.

WFP viib toitu kohale helikopteriga, aga ka elevandi või kaameli seljas ning võib end uhkusega nimetada juhtivaks humanitaarabiorganisatsiooniks maailmas, kus tema hinnangul on ligikaudu 690 miljonit inimest ehk iga 11. elanik sunnitud õhtul tühja kõhuga magama minema.

1961. aastal loodud ÜRO toiduabiorganisatsioon aitas mullu 97 miljonit inimest, jagades 88 riigis laiali 15 miljardit toiduportsjonit.

WFP-lt toitu saanud inimesed moodustavad aga vaid murdosa neist, kel oleks seda hädasti vaja.

Viimase kolmekümne aasta edusammudest hoolimata näib ÜRO eesmärk nälg maailmast 2030. aastaks kaotada praeguste tendentside jätkudes kättesaamatus kauguses.

Suurimas ohus on naised ja lapsed.

Nobeli rahupreemia on WFP-le suur au, ütles organisatsiooni esindaja Nobeli komitee otsusest kuuldes.

See on organisatsiooni jaoks uhke hetk, tunnistas Tomson Phiri tavapärasel Genfi pressikonverentsil.

"WFP tegevuse ilu seisneb muu hulgas selles, et me mitte ainult ei jaga toitu tänaseks ja homseks, vaid varustame inimesi ka teadmistega, vahenditega, mis aitavad neil end homme ja järgmistel päevadel elus hoida."

Kommentaarid puuduvad