Sven Mikser presidendivalimistest: Ameerika ühiskond on lõhki, sellel on oma roll ka Trumpil

Duubel

Kuna paljud ameeriklased andsid koroona tõttu oma hääle kirja teel, siis lõplike tulemuste väljaselgitamine võtab tavapärasest rohkem aega. "Duublil" on täna külas Euroopa Parlamendi liige Sven Mikser, kes on valimisi pingsalt jälginud.

Hetkel tundub, et Trumpi näiline edu on sulamas. Mida rohkem hääli loetakse, seda enam on Joe Bidenil võimalus valimised võita. Seda meelt on ka Mikser. „Mina teeksin panuse Bidenile ja loodan väga tema võitu. Tasub usaldada ka kihlveokontoreid, kes enne valimisi ennustasid Bidenile võitu. Suuri ülaltusi senini olnud ei ole, rääkis poliitik.

Trump tegi meie aja järgi täna hommikul avalduse, et häältelugemine on Ameerika Ühendriikide avalikkuse petmine ja  nõudis häältelugemise peatamist. Mida selline sõnavõtt demokraatlikus riigis tähendab? „Trump on tavatu president. Ta on seadnud kahtluse alla kirja teel hääletamise, mis ei ole demokraatlikule riigile kohane. Siiski ajakirjandus on olnud vaoshoitud ja erapooletu. Trumpi pettusesüüdistused Bideni ja valimiste aadressil võivad tuua inimesed tänavatele – sellel oleksid ettenägematud tagajärjed,“ lisas ta.

Kahtlemata on USA ühiskond pärast valimistulemuste väljaselgitamist väga lõhestunud. Ka praegused valimistulemused kinnitavad seda. Kas ja kui kiiresti on võimalik kaks Ameerikat üksteist kuulama panna? Mikseri sõnul on Ameerika Ühendriikidel ees raske tee: „Ameerika ühiskond on lõhki, sellel on oma roll ka Trumpil. Biden suudab ühiskonda ilmselt kiiremini ühendada, aga mitte lähiajal. Euroopas saadi populismile kiiremini piir peale.“

Vaata täispikka intervjuud videost!

Kommentaarid puuduvad