Moderna Covid-19 vaktsiini efektiivsus on 94.5% 

uudised.ee

USA biotehnoloogiafirma Moderna teatas esmaspäeval, et nende eksperimentaalne koroonavaktsiin on kliiniliste testide esialgsete tulemuste põhjal 94,5 protsenti ulatuses efektiivne, vahendab BNS.

Kliinilistes testides osales üle 30 000 inimese. 

"Meie kolmanda etapi uuringute vaheanalüüs kinnitas, et meie vaktsiin suudab ära hoida COVID-19, kaasa arvatud selle rasket vormi," ütles Moderna peadirektor Stephane Bancel.

Moderna on teine ettevõte, kes on teatanud läbimurdest koroonavaktsiini väljatöötamisel. USA ravimitootja Pfizer ja selle Saksa partner BioNTech teatasid eelmisel nädalal, et nende vaktsiini efektiivsus on 90 protsenti. 

Mõlemad vaktsiinid põhinevad uuel platvormil kuller-RNA, mida saab toota kiiremini kui traditsioonilisi vaktsiine ja mis muudab inimrakud vaktsiinitehasteks.  

Moderna kavatseb esitada mõne nädala jooksul taotlused vaktsiini kiirkorras heakskiitmiseks USA-s ja teistes riikides, aasta lõpuks on firmal Ühendriikides tarnimiseks valmis umbes 20 miljonit doosi. 

Moderna vaktsiin arendati välja koostöös USA riiklike terviseinstituutidega. Vaktsiini manustatakse kahes doosis 28-päevase vahega. Esialgsed andmed põhinevad katsetustel 30 000 vabatahtlikuga, kellest koroonasse haigestus 95.

Üheksakümne viiest haigestunust 90 kuulus platseeborühma ja viis rühma, mis sai vaktsiini mRNA-1273. Raskelt haigestus 11 inimest, kes kuulusid kõik platseeborühma.

Enamik vaktsiini kõrvalmõjusid on leebed või mõõdukad. Pärast esimest doosi tundis umbes kolm protsenti inimestest süstikohas tugevat valu. Pärast teist doosi tundis umbes 10 protsenti raske kõrvalmõjuna väsimust, üheksa protsenti lihasvalu, viis protsenti liigese- või peavalu, neli protsenti muud valu ning kahel protsendil tekkis süstimiskohal punetus. Moderna teatel olid kõrvalnähud lühiajalised. 

Kommentaarid puuduvad