Rootsi kohus avaldab Estonia-asjas otsuse 8. veebruaril

uudised.ee

Rootsis esmaspäeval alanud kohtulik arutelu parvlaeva Estonia hauarahu rikkumisega seoses on lõppenud, teatas teisipäeval Göteborgi alamastme kohus, mis teeb otsuse süüasjas teatavaks 8. veebruaril, vahendab BNS.

Süüdistatavad on läinud sügisel näidatud teledokumentaali tegijad Henrik Evertsson ja Linus Andersson, kes kumbki pole end süüdi tunnistanud. Prokurör nõuab neile tingimisi vangistust ja trahve. 

Võttegrupp saatis vraki juurde kaugjuhitava sukelaparaadi, filmides dokumentaali, mis näitas laeva keres suurt auku ning heitis uut kahtlust laevahuku ametliku uurimise järeldustele. 

Rootsi, Eesti ja Soome otsustasid 1995. aastal kuulutada laevahukupaiga hauapaigaks, mille häirimine on keelatud. 

Filmitegijate leiud vallandasid üleskutsed laevahuku põhjuste uueks uurimiseks, detsembris teatas Rootsi, et kavatseb muuta seadust, et võimaldada vraki uut uurimist. 

Aastal 1995 kehtestasid Rootsi, Eesti ja Soome valitsused kokkuleppes katastroofi piirkonnas hauarahu, millega keelati oma kodanikele vrakile sukeldumine. 

Aastate jooksul on levinud mitmesuguseid vandenõuteooriaid, millest ükski pole kinnitust leidnud.

Muu hulgas on käidud välja teooriaid kokkupõrkest teise laevaga, aga ka organiseeritud kuritegevusest ja plahvatusest laeva pardal.

Parvlaev Estonia uppus 1994. aasta 28. septembril teel Tallinnast Stockholmi. Katastroofis sai surma 852 inimest, eluga pääses 137 pardalolijat.

See oli kõige hullem rahuaegne laevakatastroof Euroopa vetes ja ohvriterohkeim Euroopa laeva hõlmav laevahukk alates Titanicu uppumisest 1912. aastal.

Kommentaarid puuduvad