Stoltenberg: NATO ei lahku Afganistanist enne õiget aega 

uudised.ee

NATO ei vii oma vägesid Afganistanist välja "enne õiget aega", ütles alliansi peasekretär Jens Stoltenberg esmaspäeval enne kaitseministrite sellenädalast arutelu, vahendab BNS.

"Kuigi ükski liitlane ei soovi jääda Afganistani kauemaks kui vaja, ei lahku me enne õiget aega," lausus Stoltenberg pressikonverentsil. 

"Ministrid jätkavad olukorra hindamist ja jälgivad arenguid väga tähelepanelikult."

Alliansi liikmesriikide kaitseministrid kogunevad kolmapäeval ja neljapäeval kõige kõrgema tasemega kohtumisele alates Joe Bideni asumisest USA presidendiks.

Päevakorras tipus on allianssi 9600-pealine missioon Afganistanis, kus Ühendriikide ekspresident Donald Trump sõlmis Talibaniga leppe Ameerika vägede väljatoomiseks.

Missiooni tulevik sõltub sellest, kas Biden peab kinni tähtajast väed maiks välja tuua või jääb paigale ja riskib islamiliikumise vastulöögiga.

Bideni valitsus on teatanud, et vaatab Talibaniga sõlmitud leppe üle. Pentagon süüdistab islamiliikumist lubaduste mittetäitmises, sealhulgas rünnakute jätkamises.

Eeldatavasti ei tee kaitseministrid kohtumisel missiooni tuleviku kohta konkreetset avaldust.

Talibani rünnakud on viimastel kuudel kasvanud ja kõnelused Kabuli valitsusega soiku jäänud. Ühendus on hoiatanud NATO-t "okupatsiooni ja sõja jätkamise" eest.

"Taliban peab vägivalda vähendama, pidama heas usus läbirääkimisi ja täitma oma lubadust lõpetada koostöö terroriühendustega," ütles Stoltenberg.

"Meie ühine eesmärk on selge. Afganistan ei tohi enam saada pelgupaigaks terroristidele, kes meie kodumaid ründavad."

USA kongressi tellitud uurimuses kutsuti vägede väljaviimisega viivitama, kuna lahkumine annaks sisuliselt Talibanile võidu.

Kommentaarid puuduvad