NASA kulgur Perseverance maandus Marsil

uudised.ee

USA kosmoseagentuur NASA kinnitas neljapäeval, et selle kulgur Perseverance on pärast ohtlikku "seitsmeks terroriminutiks" nimetatud maandumisfaasi laskunud edukalt Marsi pinnale, vahendab BNS.

Aparaat on juba lähetanud Maale ka esimesed pildid. 

"Maandumine on kinnitatud," ütles operatsiooni juhtinud Swati Mohan, misjärel vallandusid NASA lennujuhtimiskeskuses juubeldused. 

Tegemist on viienda kulguriga, mille NASA on lähetanud Punast planeeti uurima. 

Lisaks elu märkide otsimisele valmistavad Perseverance'i uuringud ette ka võimalikku mehitatud lendu Marsile ja ehk lõpuks ka koloonia asutamist. Selleks on kulguriga kaasas muu hulgas seade, millega testitakse hapniku valmistamist Marsi atmosfääris leiduvast. 

Perseverance ei ole ainus Marsi läheduses reisiv kosmoseaparaat. Möödunud nädalal sai planeet endale külaliseks Araabia Ühendemiraatide sondi Al-Amal (Lootus) ja Hiina sondi Tianwen-1 (Küsimused taevale).

Juuli lõpus Canaverali neemel kanderaketiga Atlas V-541 startinud USA Marsi-kulguri ülesanne on koguda kivimi- ja pinnaseproove ning otsida märke kunagisest mikroorganismide olemasolust.

Perseverance on eelmise kulguri Curiosity täiendatud versioon. Ta on kiirem ja tugevamate ratastega, tema arvutivõimsus on suurem ning ta suudab liikuda iseseisvalt 200 meetrit päevas.

Umbes auto suuruse ja tonnise kaaluga kulguril on kahemeetrine robotkäsi, ta on varustatud 19 kaamera ja kahe mikrofoniga, millega teadlased loodavad salvestada Marsi helisid.

Marsil on kavas lendu lasta ka 1,8-kilone helikopterdroon, mil tuleb lennata atmosfääris, mille tihedus on vaid protsent Maa omast.

Perseverance'i põhiülesanne on otsida Marsilt märke iidsetest eluvormidest.

Teadlased arvavad, et kolm miljardit aastat tagasi oli planeet palju soojem kui praegu ning kaetud jõgede ja järvedega. Sellistes tingimustes võinuks elada lihtsad mikroorganismid.

Kommentaarid puuduvad