NATO juht: Venemaa peab lõpetama sõjaväe koondamise Ukraina piiridele

uudised.ee

NATO peasekretär Jens Stoltenberg nõudis teisipäeval Venemaalt, et see lõpetaks oma sõjaväe põhjendamatu koondamise Ukraina ümber, vahendab BNS.

Kardetakse, et pikalt vindunud konflikt Ukraina idaosas võib taas lõkkele puhkeda, ning teated kokkupõrgete kohta Kremli-meelsete separatistidega on viimastel päevadel sagenenud.

"Venemaa peab lõpetama sõjaväe koondumise Ukrainas ja selle ümber, lõpetama provokatsioonid ja viivitamatult deeskaleerima," lausus Stoltenberg kohtumisel Ukraina välisministriga. 

"Venemaa sõjaväe arvestatav koondamine on õigustamatu, seletamatu ja tekitab sügavat muret," märkis ta.

"Viimastel nädalatel on Venemaa toimetanud Ukraina piiridele tuhandeid lahinguvalmis sõdureid; tegemist on Vene vägede suurima koondumisega alates Krimmi illegaalsest annekteerimisest 2014. aastal."

Ukraina, mis taotles ühinemist NATO-ga 2008. aastal, on survestanud lääneriikide valitsusi osutama praktilist abi Vene agressiooni ennetamisel. 

"Venemaa ei suuda enam kedagi üllatada. Ukraina ja meie sõbrad on valvel," lausus välisminister Dmõtro Kuleba NATO juhi kõrval seistes. 

"Me ei ole kaotanud ega kaota aega ning kui Moskva peaks astuma mõne hoolimatu sammu, läheb uus vägivallaspiraal kalliks maksma igas mõttes."

Kuleba peaks pidama hiljem Brüsselis kõnelusi ka USA välisministri Antony Blinkeniga. 

NATO liikmed on olnud tõrjuvad Ukraina taotluse suhtes kiirendada liitumist alliansiga.

Kreml, mis ei ole eitanud vägede liigutamist piiri ääres, on kinnitanud, et ei kavatse Ukrainaga sõdida, kuid "ei jää ükskõikseks venekeelsete elanike saatuse suhtes Ukraina idaosas". 

Teisipäeval süüdistas Moskva USA-d ja NATO-t Ukraina muutmises püssirohutünniks. 

"Kui olukord teravneb, siis me loomulikult teeme kõik meie kodanike julgeoleku ja ohutuse kaitseks, kus nad ka ei oleks," ütles Vene asevälisminister Sergei Rjabkov.

"Kuid Kiiev ja selle liitlased saavad olema võimaliku teravnemise korral täielikult vastutavad," lisas ta. 

Ukraina sõjavägi teatas teisipäeval ühe oma sõduri hukkumisest, kui droon heitis granaadi tema positsioonile. Kokku on sealsel rindejoonel sel aastal surma saanud 29 Ukraina sõjaväelast. 

Kommentaarid puuduvad