Eksperdid soovitavad Jansseni vaktsiini osas oodata Euroopa seisukohta

uudised.ee

Kuigi Jansseni esimesed vaktsiinid on jõudnud juba Eestisse, soovitab immunoprofülaktika ekspertkomisjon alustada Jansseni COVID-19 vaktsiini kasutamist alles pärast Euroopa Ravimiameti seisukoha avaldamist, vahendab BNS.

Teisipäeval jõudis Eestisse neljandana Euroopa Liidu müügiloa saanud vaktsiinitootja Janssen esimene vaktsiinisaadetis 2400 doosiga. Vaktsiinitootja on soovitanud vaktsiini kasutuselevõtuga Euroopas oodata, kuni Euroopa Ravimiamet avaldab oma seisukoha vaktsiini edasiseks kasutamiseks. Kolmapäeva õhtul kogunenud Eesti riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitas alustada Eestis vaktsiini kasutamisega pärast Euroopa Ravimiameti seisukoha avaldamist.

Euroopa Ravimiamet ning USA Toidu- ja Ravimiamet hindavad Ameerika Ühendriikides 6,8 miljoni vaktsiinidoosi manustamise käigus nähtud kuus tromboosijuhtumit ja annavad juhised vaktsiini edasiseks kasutamiseks. Euroopa Ravimiameti hinnangut on oodata tuleva nädala lõpus. Vaktsiinitootja Janssen pöördus kirjaga Euroopa Liidu riikide poole omapoolse soovitusega oodata vaktsiinide kasutuselevõtuga kuni Euroopa Ravimiameti seisukohani.

„Ekspertkomisjoni liikmed pidasid üksmeelselt mõistlikuks oodata ära Euroopa Ravimiameti hinnang, mille alusel saavad liikmesriikide eksperdid kujundada oma seisukohad. Samuti peaks see aitama kaasa Euroopa Liidus vaktsiini kasutamise osas ühtsema lähenemise kujunemisele, nii et inimeste jaoks oleksid sõnumid ühtsemad ja selgemad,“ ütles riikliku immunoprofülaktika ekspertkomisjoni juht Maris Jesse. „Vaid üht doosi vajav vaktsiin annab meile võimaluse lihtsamini pakkuda vaktsineerimist neile vanemaealistele inimestele, kes on kodused ning kellel ei ole tervise tõttu võimalik perearstikeskusesse või haigla juures asuvasse vaktsineerimiskeskusesse minna ning keda ei ole võimalik sinna ka viia. Jätkame ettevalmistusi selleks, et alustada kodus vaktsineerimisega niipea kui Euroopa Ravimiameti hinnang tuleb ja vaktsiini sobivust selleks kinnitab.“

COVID-19 Vaccine Janssen on adenoviirusvektoril põhinev vaktsiin, mille toime saabub kaks nädalat pärast vaktsineerimist. Teistest erinevaks teeb Jansseni COVID-19 vaktsiini see, et seda manustatakse ühe annusena. 

Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon on sotsiaalministeeriumile riikliku immuniseerimiskava ja teiste vaktsineerimistega seotud küsimustes nõu andev komisjon, kuhu kuuluvad immunoloogide, allergoloogide, infektsionistide, perearstide, lastearstide, õdede, terviseameti, ravimiameti, haigekassa ja sotsiaalministeeriumi esindajad.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärgid on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib COVID-19 haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Kommentaarid puuduvad