NASA: minikopter Ingenuity lend Marsil oli edukas

uudised.ee

NASA minikopter Ingenuity tegi esmaspäeval Marsil eduka lennu, kinnitasid lennuvahendilt saadud andmed, vahendab BNS.

"Kõrgusmõõturi andmed kinnitavad, et Ingenuity sooritas esimese mootorlennuvahendi lennu teisel planeedil," teatas NASA labori insener.

Lendu kinnitanud andmed ja pildid anti 278 miljoni kilomeeri kauguselt edasi Maale üle kolme tunni hiljem.

Insenerid jälgisid California reaktiivmootorite laboris pingsalt arvutiekraane, kuni üks neist luges kontroll-loendist välja Ingenuity andmed, mis kinnitasid, et esimene minihelikopteri lend teisel planeedil on teoks saanud, mispeale puhkes aplaus.

Ingenuity saatis allapoole suunatud navigeerimiskaamerast tagasi mustvalge pildi, millelt võis näha tema putukataolist varju Marsi pinnal. 

Seejärl tuli värviline video kulgurilt Perseverance, mis näitas, kuidas Ingenuity oli planeedi pinnal, siis lendamas ja lõpuks planeedi pinnal tagasi. Peatselt oodatakse piltidele ja videotele lisa.

Algselt kavandati minikopteri õhkutõusmist 11. aprillil, kuid rootoriprobleemi tõttu lükati see edasi. 

Marsil teeb lennu keeruliseks asjaolu, et kopteril tuleb õhku tõusta atmosfääris, mille rõhk on alla protsendi Maa keskmisest rõhust merepinnal. See tähendab, et Ingenuity rootorilabad peavad pöörlema palju kiiremini kui Maal õhku tõusval helikopteril.

Vaid 1,8 kilone ja 1,2 m läbimõõduga helikopter Ingenuity on esimene Marsile saadetud helikopter. Sel on kaks kaamerat ja suudab tõusta õhupiltide tegemiseks üles kuni 30 sekundiks. 

Ülikerge lennumasin eraldus 18. veebruaril Marsile jõudnud kulguri Perseverance küljest 3. aprillil, kui laskus planeedi pinnale.

Kommentaarid puuduvad