Parimaks filmiks tunnistati “Nomaadimaa”

uudised.ee

Ühendriikides korraldati pühapäeval filmiauhindade Oscarite jagamise tseremoonia, kus parima lavastaja tiitli tõi ära Hiina päritolu režissöör Chloe Zhao filmiga "Nomaadimaa" ("Nomadland"), mis ühtlasi tunnistati parimaks linateoseks, teatasid meediakanalid.

Zhao kinnitas, et ta on viimasel ajal mõelnud korduvalt sellele, mis aitab tal keeruliste olukordadega hakkama saada. Selle vastuseks rääkis ta loo oma lapsepõlvest.

"Hiinas üles kasvades mängisime isaga mängu, kus üritasime meelde jätta klassikalisi Hiina tekste ja luuletusi. Eriti on meelde jäänud tekst, mis algas sõnadega, et sündides on inimesed läbinisti head," rääkis rezissöör.

"Otsetelevisioon, siin me läheme. Tere tulemast 93. Oscarile!" ütles näitleja ja lavastaja Regina King üritust avades. 

King toonitas, et kogu tseremoonia toimub tänavu siiski ilma maskideta.

"Meid on vaktsineeritud, testitud, siis uuesti testitud ja karantiinis hoitud," rääkis naine ja lisas, et sarnaselt filmi võtteplatsile toimub kogu töö kaamerate ees ilma maskideta. Pärast aga pannakse maskid taas ette.

Õhtu esimese preemia võitis Briti filmitegija Emerald Fennell, kes pälvis parima kohandatud stsenaariumi auhinna filmiga "Paljutõotav noor naine"  ("Promising Young Woman").

Parima võõrkeelse filmi nimetuse pälvis Taani must komöödia "Järgmine ring" ("Another Round") purjusoleku rõõmudest ja ohtudest.

Mõtisklev komöödiadraama "Hing" ("Soul") võitis pühapäeval parima animafilmi Oscari ehk järjekordse auhinna on Disney tütarettevõte Pixari pikas õnnestumiste reas.

Parima meeskõrvalosa eest pärjati  Daniel Kaluuya rolli eest linateoses "Isa, Juudas ja must messias" ("The Father, Judas and the Black Messiah").

Parima naiskõrvalosa eest tunnustati Youn Yuh-jungi vanaema Soonja rollis peredraamas "Minari".

Parimaks lauluks nimetati  Fight for You" ("Judas and the Black Messiah") ning  parimaks originaalmuusikaks "Soul," mille heliloojad on Trent Reznor, Atticus Ross ja Jon Batiste.

Parimate eriefektide eest tunnustati "Teneti". Parimaks originaalstsenaariumiks peeti  "Paljutõotav noor naine" ("Promising Young Woman") ja parimaks kohandatud stsenaariumiks "Isa" ("The Father").

Enim nominatsioone kogus David Fincheri lavastatud mustvalge "Mank", mis kandideeris kümnes, muu hulgas parima filmi ja parima režii kategoorias. "Mank" jutustab 1941. aastal valminud kuulsa linateose "Kodanik Kane" stsenaristist Herman J. Mankiewiczist, keda hüüti Mankiks. Peaosa filmis mängib Gary Oldman, kes kandideeris parima meespeaosa Oscarile.

Parima filmi kategoorias olid nomineeritud "Isa, Juudas ja must messias" ("The Father, Judas and the Black Messiah"), "Minari", "Nomaadimaa" ("Nomadland"), "Paljutõotav noor naine" ("Promising Young Woman"), "Metallihääl" ("Sound of Metal") ja "Chicago seitsme kohtuasi" ("The Trial of the Chicago 7").

Tugevalt on sedapuhku esil ka naised. Oscaritele kandideeris 70 naist.

Kommentaarid puuduvad