Iisraeli põhjaosas sai usuüritusel surma vähemalt 44 inimest

uudised.ee

Iisraeli põhjaosas asuvas Meronis sai rahvarohkel usuüritusel tekkinud rüseluses surma vähemalt 44 ja viga 150 inimest, vahendab BNS.

Õnnetus juhtus Meroni mäel, kuhu kümned tuhanded koroonapiirangutest vabanenud inimesed olid kogunenud 2. sajandi talmudi targa rabi Shimon Bar Yochai arvatavale hauale tähistama Lag B'Omeri usupüha.

Ajalehe Haaretz andmetel libisesid mõned inimesed väljapääsu juurde viival trepil ja kukkusid teistele otsa. Tekkis paanika ja tunglemine ning jalge alla tallati kümneid inimesi. 

Suurbritannia rahvusringhäälingu BBC teatel oli usupüha kogunemine suurim sündmus riigis suurim pärast koroonaviiruse epideemia algust. Iisraeli hästi kulgenud vaktsineerimisprogramm on võimaldanud kõrvaldada mitmeid kogunemispiiranguid.

Uudisteagentuuri AFP andmetel oli üritust turvama saadetud umbes 5000 politseiametnikku.

Helikopteriga sündmuspaigale saabunud peaminister Benjamin Netanyahu ütles Twitteris, et Meroni mäe katastroof on üks rängemaid Iisraeli riigi seitsmekümneaastases ajaloos.

Õnnetusele eelnenud kaadritelt on näha, kuidas kümned tuhanded õigeusklikud juudid tihedas rahvamassis lõkete paistel üheskoos laulavad ja tantsivad.

Paljud süüdistavad toimunus politseid.

"Seal oli raudtrepp, mis läks lõkke juurest alla... See oli rahvast täis, seda mööda tuli alla minna, et välja pääseda," seletas 18-aastane Shmuel.

Politsei pani trepi kinni, aga siis tuli ikka rohkem ja rohkem rahvast, aga politsei ei lasknud neid välja, nii et inimesed hakkasid üksteisele otsa kukkuma, jutustas ta.

"Nad ei avanud seda, enne kui see kukkus kokku ja kogu rahvahulk lendas laiali. Kümned inimesed jäid alla."

Põhja-Iisraeli politseiülem Shimon Lavi ütles AFP-le, et nad tegid kõik, et inimesi päästa.

Rabi Shimon Bar Yochai haua alale oli lubatud 10 000 inimest, aga ajakirjanduse väitel oli inimesi 90 000. Ametlikke andmeid rahvahulga suuruse kohta ei ole.

Esialgu räägiti, et kokku kukkus osa staadionitribüünist, aga päästetöötajad ütlesid hiljem, et enamik inimesi sai kannatada rüseluses.

"Sündmuspaigal sai surma 38 inimest, aga neid suri haiglas veel," ütles päästeteenistus ja lisas, et vigastatuid on 150, neist kuue seisund on raske.

Zivi haigla teatas kuue patsiendi surmast.

Kommentaarid puuduvad