Netanyahul ei õnnestunud Iisraeli uut valitsust kokku panna

uudised.ee

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu mandaat valitsuse moodustamiseks pärast tasavägiselt lõppenud valimisi sai kolmapäeval läbi ning nüüd saavad võimaluse kätt proovida tema rivaalid, vahendab BNS.

Korruptsioonis süüdistatuna kohtu all oleval Netanyahul oli 28 päeva aega panna kokku koalitsioon pärast 23. märtsil valimisi, mis olid Iisraelis neljandad vähem kui kahe aasta jooksul. 

71-aastase veteranpoliitiku parempoolne Likud võitis valimistel küll parlamendis enim kohti, kuid ka koos liitlastega ei õnnestunud sel 120-kohalises Knessetis absoluutset enamust tagada.

President Reuven Rivlini kantselei avalduse kohaselt "informeeris Netanyahu riigipead, et ei suuda valitsust moodustada ja annab mandaadi tagasi presidendile". 

Iisraeli kauaagseimal peaministril, kes oli võimul aastail 1996-1999 ja siis uuesti alates aastast 2009, on ellujääja maine ja Iisraeli ajakirjandus on viimasel neljal nädalal innukalt spekuleerinud, kellega ta võimul püsimiseks tehingu sõlmib.

Kuid takistused, millega ta seisis silmitsi juba valimisjärgsel hommikul, ei ole kuhugi kadunud ja osutusid sedapuhku ületamatuks. 

Netanyahu koalitsioon vajanuks tõenäoliselt vaikivat koostööd konservatiivse Araablaste Ühendnimekirja ja paremäärmusliku liidu Religioosne Sionism vahel.

Araablaste nimekirja juht Mansour Abbas väljendas avatust kõigile kokkulepetele, mis parandavad Iisraeli 20-protsendise araabia vähemuse elatustaset. Kuid sionistide liider Bezalel Smotrich on araablaste nimekirja nimetanud korduvalt terroristide toetajaiks, kellega tema koostööd mingil juhul ei tee. 

Netanyahu võinuks enamuse kokku saada ka juhul, kui tal õnnestunuks rahu teha oma endise protežee, religioosse rahvuslase Naftali Bennettiga, ja veenda Likudi ülejooksikuid erakonnast Uus Lootus "koju naasma". 

Kuid Uue Lootuse liider Gideon Saar jäi kindlaks soovile Netanyahu võimult tõrjuda.

Multimiljonärist Bennett tõdes, et võiks küll parempoolsete võimul püsimise jätkamiseks Netanyahut toetada, aga ei näe viisi, kuidas too elujõulise koalitsiooni kokku võiks saada. 

Juudiasunduste laiendamise tulihingeline pooldaja lisas, et tema sihiks on eelkõige vältida viiendaid valimisi ning ta kavatseb Netanyahu ebaõnnestumise korral töötada ühtsusvalitsuse moodustamise nimel.

Bennett võib asuda ka säärase valitsuse etteotsa, kuigi tema Yamuna erakonnal on parlamendis üksnes seitse kohta. 

Rivlin teatas kavatsusest kohtuda kolmapäeva hommikul poliitiliste liidritega, et jätkata valitsuse moodustamise protsessi. 

Ta võib anda uue 28-päevase mandaadi mõnele teisele seadusandjale. Kõige tõenäolisem kandidaat on seejuures opositsioonijuht Yair Lapid, kelle tsentristlik Yesh Atid sai valimistel teise koha. 

Lapid on kinnitanud, et ta pakkus Bennettile võimalust saada esimesena peaministriks roteerivas koalitsioonis. 

"See on ajalooline võimalus. Purustada tõkked Iisraeli ühiskonna südames. Ühendada ilmalikud, vasakpoolsed ja parempoolsed ning tsentri," ütles Lapid esmaspäeval. 

Kommentaarid puuduvad