Euroopa Liit arutab Valgevene sanktsioonide karmistamise üle

uudised.ee

Euroopa Liidu (EL) liidrid arutavad Valgevene suhtes sanktsioonirežiimi karmistamist esmaspäevasel kavandatud tippkohtumisel, teatas Euroopa Ülemkogu juhi Charles Micheli eestkõneleja.

Michel tegi avalduse pärast seda, kui Valgevene võimud sundisid opositsioonitegelast kandva lennuki jõuga Minskis maanduma.

"Euroopa Liit paneb homme lauale küsimuse Ryanairi lennu sundmaandumisest Minskis. Sel korral arutatakse tagajärgi ja võimalikke sanktsioone," kinnitas kõneisik.

"Mõistan kõige karmimalt hukka Ryanairi lennu sundmaandumise Valgevene pealinnas Minskis 23. mail aastal 2021 ja ajakirjanik Raman Pratasevitši kinnipidamise," teatas Michel veidi hiljem isiklikult.

"Kutsun Valgevene ametivõime üles vabastama kinnipeetud reisija viivitamatult ja tagama täielikult tema õigused. EL-i juhid arutavad seda enneolematut juhtumit homme Euroopa Ülemkogu ajal. Juhtum ei jää tagajärgedeta," lubas Michel.

Leedu valitsus kavatseb nõuda Valgevene õhuruumi sulgemist rahvusvahelistele lendudele seoses Ateenast Vilniusesse teel olnud reisilennuki maandumasundimisega Minskis, edastati pühapäevases avalduses.

Avalduses märgitakse, et Valgevene taoline tegevus näitab, et selle riigi õhuruum ei ole kõigile ohutu ning Leedu nõuab rahvusvaheliselt üldsuselt "selget ja kompromissitut" vastust.

"Euroopa Liit peab rakendama tõhusaid meetmeid, et kaitsta kõiki inimesi, ükskõik millise riigi kodanikke, kes on mitteadekvaatse režiimi tegevuse tõttu ohus. Koos rahvusvaheliste partneritega teeme koostööd, et tagada Valgevene õhuruumi sulgemise rahvusvahelistele lendudele. Täna juhtunu pole mitte ainult rünnak Leedu vastu, vaid ka signaal kogu Euroopa Liidule ja kõigile rahvusvahelistele organisatsioonidele," seisid teadaandes.

"See on riiklik terroriakt, mis on suunatud Euroopa Liidu ja teiste riikide kodanike ja  Valgevene kodanikuühiskonna esindajate vastu, kes taotlevad varjupaika režiimi tagakiusamise eest, samuti tsiviillennunduse ohutuse vastu," lisati  avalduses.

Kommentaarid puuduvad