USA kehtestab Valgevenele lennukikaaperdamise eest sanktsioonid

uudised.ee

Valge Maja teatas reedel, et kehtestab Euroopa reisilennuki maanduma sundinud ja selle pardal olnud teisitimõtleja vahistanud Valgevenele sanktsioonid, vahendab BNS.

Meetmed avalikustanud pressiesindaja Jen Psaki nimetas Ryanairi lennuki ümbersuunamist ja opositsioonilise ajakirjaniku Raman Pratasevitši vahistamist rahvusvaheliste normide otseseks mõnitamiseks.

Sanktsioonidega võetakse sihikule Valgevene riigiettevõtted ja president Aleksandr Lukašenko režiimi võtmeliikmed. Psaki sõnul töötatakse ka täiendavate meetmete kallal. 

Washingtoni sõnul koordineeritakse oma samme Euroopa Liiduga, mis on kutsunud oma lennufirmasid vältima Valgevene õhuruumi.

Lisaks on Valge Maja soovitanud Ühendriikide kodanikel vältida Valgevenesse reisimist ja manitsenud ameeriklasi ettevaatusele, kuid nad kavatsevad läbi Valgevene õhuruumi reisida. 

Valge Maja kinnitas, et USA justiitsministeerium, sealhulgas FBI uurib intsidenti koostöös Euroopa partneritega. 

Psaki ärgitas Lukašenkot lubama 23. mai sündmuste usaldusväärset rahvusvahelist uurimist, vabastama viivitamatult poliitvangid ning alustama demokraatliku opositsiooni ja kodanikuühiskonna liikmetega  tõelist ja kõikehõlmavat dialoogi, mille eesmärgiks oleks vabade ja õiglaste valimiste korraldamine. 

Kommentaarid puuduvad