Aastakümne kestnud Süüria sõjas on saanud surma ligi 500 000 inimest

uudised.ee

Aastakümne kestnud Süüria sõjas on saanud surma ligi pool miljonit inimest, teatas Suurbritannias baseeruv vabaühendus teisipäeval uusi andmeid edastades, vahendab BNS.

Nende hulgas on ka 100 000 hiljuti kinnitust leidnud surma.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus ütles, et relvakonfliktis on saanud alates selle puhkemisest 2011. aastal surma 494 438 inimest.

Eelmiste andmete põhjal, mille keskus avaldas märtsis oli sõjas hukkunuid üle 388 000.

Vahepeal on vaatejad leidnud Süürias tegutseva allikavõrgustiku abiga dokumentaalse kinnituse veel 105 015 surmale.

"Valdav enamik neist surmadest leidsid aset 2012. aasta lõpust 2015. aasta novembrini," ütles keskuse juht Rami Abdel Rahman viimaste kuude lisandust kommenteerides.

Neist 42 000 on tsiviilelanikud, kellest enamik suri Süüria režiimi vanglates piinamise tõttu.

Abdel Rahman ütles, et tänu lahingutegevuse peatumisele sai vaatluskeskus uurida teateid hukkunutest, mida ei olnud andmete nappuse tõttu senisesse üldarvu liidetud.

"See andis meile võimaluse dokumenteerida kümneid tuhandeid juhtumeid, mille koha meil ei olnud tõendeid," ütles ta.

Süüria valitsusväed on vallutanud agasi suurema osa riigi territooriumist ning peamisel rindejoonel Loode-Süürias Idlibis kehtib relvarahu, mistõttu on vägivallatase praegu madalaim konflikti puhkemisest alates.

Vaatluskeskuse avaldatud uued andmed tõstsid Süüria kodusõja tsiviilohvrite arvu 159 774-ni. Vähemalt 57 567 inimest on surnud valitsuse vanglates ja kinnipidamiskeskustes.

Süüria valitsusvägede ja neid toetavate võitlejate hulgas on langenuid 168 326.

Džihadiste on surma saanud 68 393, enamik neist äärmusrühmituse Islamiriik (IS) ja Al-Qaedaga seotud rühmituste liikmed. Muid mässulisi on sõjas langenud 79 844.

2020. aasta märtsis Türgi ja Venemaa vahendusel saavutatud kokkulepe peatas valitsusvägede pealetungi mässuliste käes olevale Idlibi enklaavile, mis toonuks vaatlejate hinnangul kaasa konflikti suurimad inimkannatused.

Viimase pooleteise aasta jooksul on konfliktipoolte peatähelepanu võitlusel koroonaviirusega, mistõttu on sõjategevuse ohvrite arv 11 aasta madalaim – 10 000.

Damaskuse valitsuse käes on üle kahe kolmandiku Süüria territooriumist. Alates 2000. aastast riiki valitsenud president Bashar al-Assad valiti mais neljandaks seitsmeaastaseks ametiajaks.

Sõja tõttu on üle poole Süüria sõjaeelsest elanikkonnast kodunt põgenenud.

Kommentaarid puuduvad