Ben & Jerry's lõpetab jäätise müümise okupeeritud Palestiina aladel

uudised.ee

USA jäätisetootja Ben & Jerry's teatas, et lõpetab jäätise müümise okupeeritud Palestiina aladel, vahendab BNS.

Populaarse jäätisetootja otsus pahandas juudiriiki selle peaministrini välja. Ettevõtte teatel ei lähe äritegevus okupeeritud aladel kokku ettevõtte väärtustega.

Rahvusvahelise ettevõtte Unileveri omanduses olev Ben & Jerry's on saanud tuntuks oma liberaalse kuvandi poolest. Vermontist pärit ettevõte on avaldanud jõuliselt arvamust näiteks kliimamuutuste ja rassismi küsimustes Ühendriikides. Seetõttu on ettevõtet juba aastaid kritiseeritud äritegevuse eest okupeeritud Palestiina aladel, eriti Iisraeli okupeeritud Läänerannikul ja Ida-Jeruusalemmas.

Ben & Jerry's on selles küsimuses üldiselt vait olnud, kuid teatas nüüd, et mõistab oma fännide ja äripartnerite muret. Ettevõte teatas, et ei uuenda litsentsilepingut oma Iisraeli tootja ja edasimüüjaga, kui praegune leping 2022. aasta lõpul läbi saab. Ettevõte kavatseb sõlmida uue lepingu, mille kohaselt müüakse jäätis Iisraelis edasi, kuid mitte okupeeritud aladel.

Jäätisetootja otsus tõi kaasa juudiriigi tugeva reaktsiooni. Peaminister Naftali Bennett ütles avalduses, et on "palju erinevaid jäätiseid, kuid meil on vaid üks riik".

"Ben & Jerry's otsustas end profileerida Iisraeli-vastase jäätisena," ütles Bennett ning nimetas ettevõtte otsust nii moraalselt kui äriliselt valeks.

Ka Iisraeli endine peaminister Benjamin Netanyahu võttis jäätisetüli osas Twitteris seisukoha.

"Nüüd me iisraellased teame, millist jäätist me ei osta," ütles Netanyahu.

Kommentaarid puuduvad