PPA saadab Leetu politseiüksuse ESTPOL5 teise meeskonna

uudised.ee

Neljapäeval saadab politsei- ja piirivalveamet Leetu ESTPOL5 politseiüksuse teise meeskonna, et aidata tõkestada ebaseaduslikku sisserännet Leedu-Valgevene piiril, vahendab BNS.

5. augusti varahommikul alustab Eestist teed kümneliikmeline ESTPOL5 meeskond, mida juhib Lääne prefektuuri Pärnu politseijaoskonna piirivalve välijuht Janek Pinta. Meeskonna ülesandeks saab Leedus olema maismaapatrullides osalemine, droonivaatlus, objektivalve ülesannete täitmine ja olukorra monitoorimine. Lähetuse pikkus on üks kuu. Seni Leedus viibinud kümme PPA kolleegi naasevad Eestisse 7. augustil.

PPA rahvusvahelise koostöö büroo juht Reet Zeisigi sõnul ei ole Leedu-Valgevene piiril näha rändesurve taandumise märke. "Ööpäevas tabatakse Leedu piiril keskmiselt sadakond ebaseaduslikku piiriületajat, paljud neist ESTPOL5 liikmete kaasabil. Kuna prognooside kohaselt sealne surve pigem suureneb, siis jätkab PPA Leedu abistamist. Lisaks Leedu toetamisele, saavad Eesti kolleegid seal ka asendamatu kogemuse, kuidas rahvusvaheliste partneritega koos tegutseda ning massilise sisserände olukorras töö korraldada," rääkis Zeisig.

Pärnu politseijaoskonna piirivalve välijuht Janek Pinta peab ESTPOL5 meeskonna juhtimist suureks vastutuseks. "Teen koos kolleegidega kõik endast oleneva, et Eesti tiimist oleks Leedule maksimaalselt kasu ning ka ise õpiksime sellest lähetusest nii palju kui võimalik. Mul on hea meel, et ESTOL5 meeskonda kuuluvad PPA erinevate tööliinide esindajad, mitte ainult piirivalvurid, sest massilise sisserände olukorras on vaja täita väga paljusid ülesandeid," ütles Pinta.

Siseminister Kristian Jaani hindab kõrgelt ESTPOL5 meeskonna liikmete panust. "Tunnustan lõpetava meeskonna tööd ja soovin edu alustavale vahetusele. Meie piiri kaitse algab täna Leedust. See on ka põhjus, miks Eesti on Leedule aktiivselt abi pakkunud. Lisaks inimestele on meie poolt Leetu läinud ka kümme telki koos sisustusega konditsioneeridest mööblini. Sel nädalal läheb Päästeameti kaudu välja veel abi - patju, magamiskotte ja madratseid. Samuti toetame neid Frontexi kaudu," ütles siseminister Kristian Jaani.  

Esimese ESTPOL5 meeskonna saatis Eesti Leetu 7. juulil. ESTPOL5 abistab Leedut Eesti-Leedu kahepoolse lepingu alusel. Seni on Eesti meeskond on tegelenud Leedus eelkõige piirilõigu õhuseire, sisserändajate majutuskohtade valvamise ja avaliku korra tagamisega ning piiril patrullimisega.

Kommentaarid puuduvad