Ulmelised numbrid! Selgus, kui palju ravimifirmad koroonavaktsiinidelt kasumit teenivad

uudised.ee

Ravimifirmad Pfizer, BioNTech ja Moderna teenivad oma üliedukatelt koroonavaktsiinidelt kokku minutis 65 000 dollarit kasumit, samal ajal on maailma vaesemate riikide elanikud peaaegu täiesti vaktsineerimata, selgub organisatsiooni People's Vaccine Alliance (PVA) analüüsist.

Farmaatsiafirmad on müünud suurem osa COVID-19 vastase vaktsiini doosidest rikastele riikidele, ütleb koroonavaktsiinide taskukohaseks tegemise eest võitlev PVA. Ühenduse arvutuste aluseks on ettevõtete endi tuluaruanded.

PVA andmetel saavad kolm ravimifirmat kokku tänavu 34 miljardit dollarit maksustamiseelset kasumit. See teeb 1000 dollarit sekundis, 65 000 dollarit minutis ja 93,5 miljonit dollarit päevas.

"See on sündsusetu, et üksikud firmad teenivad iga tund miljoneid dollareid, samas kui madala sissetulekuga riikides on koroonaviiruse vastu vaktsineeritud vaid kaks protsenti inimestest," ütles PVA Aafrika esindaja Maaza Seyoum.

"Pfizer, BioNTech ja Moderna on kasutanud ära oma monopoli, seadmaks esikohale kõige tulusamad lepingud rikkaimate riikidega, jättes madala sissetulekuga riigid tühjade kätega."

PVA andmetel on Pfizer ja BioNTech tarninud vaesematesse riikidesse alla protsendi toodetud koroonavaktsiinist, Moderna vaid 0,2 protsenti.

Madala sissetulekuga riikides ei ole 98 protsenti elanikkonnast täielikult vaktsineeritud.

AstraZeneca ja Johnson & Johnson on seni müünud koroonavaktsiini kasumit taotlemata, kuid mõlemad on teatanud kavatsusest minna pandeemia raugedes samuti üle kommertsalusel müügile.

Kommentaarid puuduvad