Täna “Laseris”: bakteripesad riidest maskides ja keskkonnale kahjulikud imporditud lõikelilled

uudised.ee

Täna „Laseris“: Kas näomaskid hallitavad ja lõikelilled tekitavad kahju?

 

Tänaõhtuses TV3 “Laseris” uurib Marii Karell, kas korduvkasutatav mask ja hallitusseente lutsutamine käivad käsikäes ning mis peitub naistepäevaks Eestisse imporditud lõikelilleäri taga.

Riidest maskid on saanud lahutamatuks osaks meie igapäevaelust ja avalikus kohas maski kandmine on viisakate inimeste jaoks sama elementaarne kui puhta aluspesu kasutamine. „Laser” võtab ette korduvkasutatavad maskid ning uurib, kas pesemata maskis käib meeletu mikroobide ja bakterite pidu.

„Suus toimub meil rohkem mikroobset tegevust kui prilllaua peal. Vetsupott on üks puhtamaid asju üldse,” kinnitab TTÜ biokeemik Tiit Lukk meie hüpoteesi. „Laseri“ tänavaküsitlus näitab, et  enamikel inimestel läheb mask peale poeskäiku taskusse ja sealt järgmisel või ülejärgmisel päeval sama targalt suu ette tagasi. Mis aga juhtub, kui inimene otsustab, et ta kolmandal päeval paneb maski uuesti ette - kas sinna on tekkinud seened, mis paljunevad ja suhu satuvad? „Laser“ viib kantud maski laborisse ning selgub, millist elu maskist avastati, milline maskipesumeetod töötab kõige paremini ning mida kindlasti jälgida, et inimesed maske kandes olukorda hullemaks ei teeks.

Lisaks uurib Marii Karell, kust on pärit naistepäevaks Eestisse imporditud miljonid lilled ning millist kahju sellega keskkonnale tekitatakse.

„Laser“ on TV3s täna kell 20.30!

Vaata lisa:

Täna "Laseris": naistepäevaks ostetud miljonid õied on kuritegu keskkonnale

Värskes “Laseris”: kas korduvkasutatav mask ja hallitusseente lutsutamine käivad käsikäes?

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11444724[/embed]

Kommentaarid puuduvad