Nõuanne

Ainuüksi mõte tööle naasmisest tekitab kurnatust? Tegu võib olla läbipõlemisega

Suvepuhkused on läbi ja inimesed tagasi tööpostil. Paarinädalane tööst eemalolek peaks olema piisav aeg, et välja puhata ja teotahteliselt tööle naasta. Alati see aga nii ei ole ja mõte tööle naasmisest võib tekitada hoopis ärevust ja ängi. Confido Meditsiinikeskuse kliiniline psühholoog Kai Rohulaid selgitab, millal on põhjust kahtlustada läbipõlemist. Läbipõlemine on emotsionaalne ja füüsiline kurnatus, mis on tekkinud pikaajalise ja ülemäärase tööstressi tulemusel. Inimene ei saa tööga hakkama, on pidevalt väsinud ja tunnetab energiapuudust. Töö ei paku enam rõõmu ega rahuldust ning inimene võib töökoha ja kolleegide suhtes küüniliseks muutuda. Tööstressi foonil tekivad keskendumisraskused ja võimetus olla loominguline. Kurnatusega võivad kaasneda […]

Kasulikud nipid: äpid aitavad vähendada toidu raiskamist

Toidu raiskamine on üks suurimaid keskkonnaprobleeme, paraku visatakse kõige rohkem toitu ära kodumajapidamistes. Õnneks tähendab see, et meie kõigi võimuses on olukorda muuta. Teemegi tutvust rakendustega, mis aitavad vähendada toidu raiskamist. Ligi kolmandik kogu maailmas toodetud toidust läheb raisku ja seda toiduainetööstuse igas etapis tootmisest käitlemise, turundamise ja tarbimiseni. Kõige rohkem visatakse aga toitu ära kodumajapidamistes. Kuna toidu tootmiseks kulub palju erinevaid ressursse nagu näiteks maa, vesi, energia ja tööjõud, siis visates ära toitu viskame ära planeedi ressursse. Huawei Mobile Service äriarenduse juht Vitali Donskoi juhib aga tähelepanu asjaolule, et Huawei App Gallerys leidub suur hulk äppe, mis aitavad inimestel toidu raiskamist vähendada: […]

Angelica Udeküll: toidu raiskamine väheneb, kui õpime kasutama toorainet nii-öelda ninast sabani

Selleks, et vähendada oma tarbimise keskkonna jalajälge ja hoida kokku raha, ei pea tegema järeleandmisi toidu kvaliteedi osas. Tõeline gurmee-elamus on võimalik saavutada ka kodustes tingimustes, võttes kasutusele toorainet austavad jätkusuutlikud toidu valmistamise ja säilitamise põhimõtted, on LaSpa peakokk Angelica Udeküll veendunud. Kevad on suurepärane aeg talvest väsinud organismi turgutamiseks ja oma heaolu toetamiseks taimede abil. Kuigi peenras taimede kasvatamiseks on veel jahe, leiab just praegu loodusest kõige võimsamad vitamiinipommid: näiteks karulauk, võilillelehed, nurmenukulehed ja -õied, nõges, naat. Kõige suuremas koguses vitamiine sisaldavad pungad ja noored taimevõrsed. Mustsõstar on üks väekamaid Eestis kasvavaid taimi, mis sisaldab väga palju C-vitamiini, alandab palavikku […]